Aplicații

GHEAȚA CARBONICĂ

Ce este gheața carbonica?

 Gheața carbonică este forma solidă a dioxidului de carbon (CO₂) la temperatura de -79 °C.   

Gheața carbonică se produce în următoarele forme și marimi:

  • Peleți de 3 mm destinați curățării cu gheața carbonică;
  • Nuggets de 16 mm destinați răcirii și industriei de entertainment;
  • Bloc și Slice destinați răcirii și transportului.

PRINCIPIUL CURĂȚĂRII CU GHEAȚĂ CARBONICĂ

Trei fenomene fizice produc curățarea cu gheata carbonică: impactul peleților de gheată cu energie cinetică mare pe suprafața de curățat, șocul termic, și sublimarea. În timpul procesului de curățare sunt îndepărtați doar contaminanții și nu sunt produse reziduuri secundare. Curățarea cu gheața carbonică nu este agresivă cu suprafețele de curățat și este prietenoasă cu mediul.


ENERGIA CINETICA DE IMPACT

Peleții de gheață carbonică ajung și lovesc suprafața de curățat cu viteze foarte mari apropiate sau chiar mai mari decât viteza sunetului.

SOCUL TERMIC

Ca urmare a răcirii rapide, straturile de contaminanți devin fragile și se desprind pe rând de pe suprafața de curățat.

SUBLIMAREA

După contactul cu suprafața de curățat, peleții de gheață își schimbă instantaneu starea fizică din solid în gaz mărindu-și de 600 de ori volumul și în acest fel îndepărtează contaminanții.


COMPARAREA CU ALTE METODE DE CURĂȚARE

Necesitatea creșterii productivității și a eficienței economice, cerințele stricte de protecție a mediului și de protecție a muncii din timpul mentenanței și curățării echipamentelor industriale impun utilizarea tehnologiilor moderne. 

Curățarea cu gheață carbonică îndeplinește toate aceste trei cerințe și este o alternativă importantă la procedeele de curățare convenționale.

Curățarea cu solvenți

În cazul curățării cu solvenți, de obicei, este necesară colectarea separată a acestora și ulterior neutralizarea lor.

Hidrocarburile halogenate precum și alți aditivi din solvenți au efecte adverse asupra sănătății oamenilor și asupra mediului înconjurator. Destul de fregvent utilizarea solvenților este restricționată de prevederi legale.

Gheața carbonică nu este toxică și nu există restricții legale pentru utilizarea ei.

Sablarea abrazivă

Mediile de sablare abrazive afectează suprafețele ți reduc durata de viața a elementelor curățate. Peleții de gheață carbonică sunt neabrazivi și nu afectează suprafețele curățate.

Mediile de sablare abrazive sunt dificil de îndepărtat din zona de lucru. Reziduuri ale mediilor de sablare abrazive rămase după curățare pot afecta procesul de producție. Peleții de gheață carbonică se transformă în gaz în timpul procesului de curățare și nu rămân reziduuri secundare.

Rezidurile rămase în urma sablării abrazive, de cele mai multe ori, necesită colectare separată. Curățarea cu gheața carbonică nu produce reziduuri secundare întrucât peleții de gheața se sublimează dupa contactul cu suprafața de curățat.  

Curățarea cu jet de apa de înaltă presiune

Jetul de apa de înaltă presiune poate afecta suprafețele curățate. Curățarea cu gheață carbonică nu afectează suprafețele.

Curățarea cu jet de apă de înaltă presiune este contraindicată pentru anumite categorii de echipamente de exemplu echipamentele electrice. Gheața carbonică fiind neconductivă este potrivită /indicată pentru curățarea echipamentelor electrice. 

Apa contaminată cu reziduuri rămasă în urma curățării trebuie colectată separat. Curățarea cu gheața carbonică nu produce reziduuri secundare. 

Echipamentele curățate cu jet de apa de înaltă presiune au nevoie de un timp de uscare înainte de a putea fi repornite. Curățarea cu gheață carbonică este un process uscat. Nefiind necesară uscarea, timpii de oprire ai echipamentelor sunt reduși semnificativ.


Domenii în care se poate aplica

Curățarea cu gheață carbonică poate fi folosită pentru aproape toate materialele și suprafețele. Este neabrazivă și neconductivă, nu foloseste produse chimice și nu produce reziduuri secundare. Scurtează timpii de curățare întrucât echipamentele pot fi curățate fără sa fie necesară oprirea, racirea sau demontarea lor.

Industria maselor plastice și a cauciucului

Liniile de producție din industria maselor plastice și a cauciucului trebuie să funcționeze cât mai eficient posibil. Curățarea matrițelor cu metode tradiționale este de regulă un proces de durată. Curățarea cu gheată carbonică salvează timp, bani și elimină riscurile asociate curățării traditionale care foloseste în principal solvenți organici. Totodată face posibilă curățarea locurilor greu accesibile fără să afecteze matrițele și fără să fie necesară utilizarea solvenților. Este complet neabrazivă, nu produce reziduuri secundare, iar matrițele curățate cu această tehnologie au o durată de utilizare semnificativ mai mare.

Automotive

Rezultatele companiei dvs. depind de buna funcționare a echipamentelor de producție. În timp, liniile de producție trebuie să facă față condițiilor de lucru, părțile metalice se îmbâcsesc cu reziduuri, iar praful se lipește de suprafețele lubrifiate. Mai devreme sau mai târziu lipsa mentenanței se va vedea în dereglarea echipamentelor sau chiar defectarea și distrugerea unor componente ale acestora. Rezultatul este oprirea forțată a echipamentului sau chiar a liniei de producție, ceea ce poate duce la întârzieri, nerespectarea contractelor și pierderi financiare datorită reparațiilor sau înlocuirilor de utilaje și datorită nerespectării termenelor de livrare

Curățarea cu gheață carbonică se poate face fără demontarea și de multe ori oprirea echipamentelor, în acest fel reducându-se costurile. Procesul este uscat, prietenos cu mediul și potrivit pentru o gamă largă de aplicații. Tehnologia de curățare cu gheață carbonică poate aduce/readuce linii de asamblare, roboți, cabine de vopsire, turnatorii, echipamente electrice, unități hidraulice, matrițe, componente mecanice, componente electrice la starea lor inițială.

Industria constructoare de mașini

în industria constructoare de mașini curățarea cu gheață carbonică începe sa devină parte integranta a procesului de producție. Se pot curăța toate componetele echipamentelor (inclusiv părtile electrice), roboți de sudare, cuptoare, linii de vopsire, matrițe, samd.

Comparativ cu metodele tradiționale, curățarea cu gheață carbonică este semnificativ mai rapidă, ceea ce duce la creșterea productivității și reducerea costurilor. Curățarea cu gheață carbonică este neabrazivă, nu produce reziduuri secundare și permite curățarea echipamentelor la temperatura de operare a acestora.

Gheața carbonică îndepărtează lubrifiantul vechi și reziduurile aderente de pe echipamentele de producție fară abraziune, fară solvenți și fără un strop de apă. 

Industria alimentară

Cerințele de igienă din industria alimentară sunt în continuă creștere. Suprafețele încălzite în mod repetat și cuptoarele de pe liniile de producție sunt de cele mai multe ori dificil de curățat. Îndepărtarea resturilor de materii prime, de produs finit, a grăsimilor, a murdăriei și a altor reziduuri de pe echipamentele de producție este critică pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a asigura o calitate corespunzătoare produselor alimentare. Gheața carbonică îndepărtează resturile alimentare, grăsimile și alte reziduuri, inclusiv majoritatea bacteriilor fără să afecteze suprafețele curățate. Este soluția ideală pentru că după contactul cu suprafața de curățat particulele de gheață se transformă instantaneu în gaz și nu aduc contaminanți suplimentari în spațiul de lucru.

Industria hârtiei și industria tipografică

În industriile hârtiei și tipografică menținerea cilindrilor și a celorlalte componente ale mașinilor curățate este extrem de importantă. Curățarea cu gheață carbonică este o soluție pentru care nu este necesară demontarea echipamentelor. Gheața carbonică curăță grăsimea depusă și întărită, praful de hârtie, cerneala și vopseaua, fără să afecteze componentele care sunt curățate.

Curățarea cu gheață carbonică reduce semnificativ utilizarea solventilor, îmbunătățind siguranta muncii. Poate fi folosită la toate componentele utilajelor și echipamentelor: cilindrii mașinilor de tipărit, containere și cartușele cu toner, rame, benzi transportoare, mecanisme, rulmenți, tablouri de comandă, motoare electrice, cabluri electrice, etc.

Construcții și servicii orășenești

Curățarea cu gheață carbonică poate fi folosită pe suprafețe de diverse forme și din diverse materiale: beton, piatră, lemn, metal, plastic, sticlă, textile, etc. Este o metodă excelentă de îndepărtare a straturilor de vopsea veche, a adezivilor, a cauciucului, a oxidarii, grăsimii, funinginei, lichenilor, fungilor, sporilor, bacteriilor, etc.

Fiind o curățare uscată, nu există riscul deteriorării suprafețelor curățate datorită umezelii. Suprafețele curățate raman uscate și dacă este nevoie, pot fi utilizate imediat. Curățarea cu gheață carbonică nu produce reziduuri secundare. În timpul curățării cu gheață carbonică, nevoia de protecție secundară este minimală, suprafețele adiacente zonei de lucru nu trebuiesc acoperite, ceea ce contribuie la reducerea timpului de lucru și la economii importante.

Curățarea cu gheață carbonică este o metoda sigură pentru curățarea și restaurarea clădirilor istorice, a monumentelor, a statuilor, îndepărtând de pe acestea vopseaua, carbonul, funinginea, lichenii, ciupercile și alți poluanți.

Industria lemnului

În industria lemnului există un risc ridicat de explozie. Mentenanța regulată a utilajelor, echipamentelor și a spatiului de lucru este esențială. Curățarea cu gheață carbonică înlocuiește metodele tradiționale de curățare a preselor și uscătoarelor, reduce timpul de lucru și are rezultate mult mai bune. Procesul este uscat, iar curățarea îndepărtează doar murdaria și nu produce reziduuri secundare.

Alte domenii de activitate

Curățarea cu gheață carbonică poate fi folosită pe o mare varietate de suprafețe de diverse forme și din diverse materiale: beton, piatră, lemn, metal, plastic, sticlă, textile, etc. Este o metodă excelentă de îndepărtare a straturilor vechi de vopsea, a adezivilor, a cauciucului, a oxidării, a grasimii, a funinginei, a lichenilor, a bacteriilor și a altor contaminanți de pe orice suprafață.